Сергій Ліщук: “Все тільки починається”. Президента БК “Рівне” нагородили “За заслуги перед містом”

191

Президент Баскетбольного клубу “Рівне” Сергій Ліщук за багаторічну плідну працю на підприємстві, установі, організації чи закладі, що сприяла підвищенню їх авторитету, престижу, за тривалі зусилля, що увінчалися успіхом отримав відзнаку “За заслуги перед містом” ІІІ ступеня. Нагородження традиційно відбулося з нагоди святкування Дня міста Рівного.

– Мені дуже приємно, що моє бажання та докладені зусилля заради блага та процвітання рідного та улюбленого Рівного помітні. Ця відзнака, ще раз доводить, що я та моя команда на вірному шляху, що баскетбол у нашому місті люблять. Я бачу, що з кожним днем у мене стає все більше однодумців, і зовсім скоро баскетбол знову стане головною візитною карткою Рівного! Все тільки починається, але об’єднавшись, разом, ми досягнемо поставленої цілі, бо !!!МИ Є РІВНЕ!!!

Нагадаємо, що уродженець Рівного, Сергій Ліщук є легендарним та відомим на весь Світ українським баскетболістом. Розпочавши займатися цим видом спорту в місцевій ОДЮСШ, він ще в шкільному віці потрапив до основного складу легендарного “Пульсару”, який тоді успішно виступав у вітчизняній Суперлізі. Там, Сергій Ліщук дуже швидко закріпився в основі та став лідером команди, зарекомендувавши себе як один з найперспективніших молодих гравців України. Тому вже 2003 року, в 21 рік отримав запрошення від южненського «Хіміка» — учасника єврокубків. В новому клубі одразу вийшов на лідируючі позиції за статистичними показниками набраних очок та підбирань, а вже влітку 2004 важкий форвард був задрафтований командою НБА «Мемфіс Ґріззліс» (49 номер драфту). 2005 року покинув лави «Хіміка», прийнявши пропозицію віце-чемпіона України маріупольського «Азовмашу». Багато в чому саме завдяки старанням Ліщука «Азовмаш» того ж сезону виборов «золото» Суперліги. Наступного сезону маріупольська команда виблиснула і в Єврокубку ФІБА, дійшовши до фіналу турніру (в фіналі поразка від іспанської «Жирони») — за результатами Єврокубку Ліщук став другим за підбираннями (8,2 підбирань за гру), та першим за блокшотами (2,1 в середньому за матч). Наступні сезони далися Ліщукові набагато важче — майже два роки форварда переслідували травми. 21 лютого 2008 «Ґріззліс» обміняли права на Ліщука у «Х’юстон Рокетс». Влітку 2009 року, після завершення терміну контракту з «Азовмашем», Ліщук переїхав до найсильнішої ліги Європи — іспанської АСВ — де захищав кольори «Валенсії». В складі іспанського клубу в сезоні 2009/10 виграв другий за престижністю європейський трофей – Єврокубок УЛЄБ, знову ставши найкращим «блокером» турніру (1,5 блокшоти за матч).
У сезоні 2014/2015 вийшов на друге місце у списку легіонерів за кількістю проведених матчів у «Валенсії».
У складі національної збірної України Ліщук — учасник Євробаскету-2005 (найкращий бомбардир в складі команди), Євробаскету-2011, та кваліфікаційних турнірів на ЧЄ 2007 і 2009. Довгий час був незмінним капітаном національної збірної команди України. В ігровій манері відрізняється самовіддачею, силовою боротьбою, вмінням атакувати як з-під щита, так і з периметра.
Досягнення
Чемпіон України: 2006, 2007, 2008, 2009
Володар Єврокубку УЛЄБ: 2010, 2014
Володар Кубка України: 2006, 2008, 2009
Фіналіст Єврокубка ФІБА: 2007
Учасник Матчу всіх зірок Єврокубку ФІБА: 2007

Через постійні травми, в 2016 році, Сергій Ліщук завершив кар’єру професійного гравця. Незважаючи на складну ситуацію в Україні, війну на сході держави та всі можливості, щоб залишитись жити в Іспанії, рівнянин прийняв рішення повернутися до рідного міста та відродити славу місцевого баскетболу. Разом зі своїми друзями та однодумцями в 2017 році був заснований Баскетбольний клуб “Рівне”, президентом якого і став Сергій Ліщук. Вже в дебютному сезоні, жіноча команда вперше в історії рівненського баскетболу здобула медалі Чемпіонату України. Сергій Ліщук є постійним меценатом та гостем баскетбольних свят та зустрічей з дітьми, для яких він є прикладом для наслідування.