Медалі та форс-мажори команд ОСДЮСШОР у Чемпіонатах України

364

Чотири команди юнаків та стільки ж дівчат Рівненської ОСДЮСШОР завершили сезон у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі у своїх вікових групах. Через пандемію коронавірусу Федерація баскетболу України вирішила достроково припинити змагання та затвердити результати, які команди мали на момент зупинки. Прокоментував та підбив підсумки виступу в цих турнірах Директор Рівненського ОСДЮСШОР Сергій Шемосюк.

Загалом, Сергій Степанович, задоволений результатами у сезоні, що завершився усіх команд. Каже, що як тренери, так і вихованці повністю виконали поставлені завдання, а головне, набралися досвіду та покращили свою спортивну майстерність. Звісно, що команди готувалися відіграти повний сезон, але раптова зупинка змагань, внесла свої корективи і в підсумкові турнірні таблиці.

Без шансів для суперників відіграли наймолодші вихованці ОСДЮСШОР. Команди юнаків (тренер Олег Єфімчук) і дівчат (тренер Юлія Коптельова) 2008 року народження упевнено посіли перші місця в своїх чемпіонатах, завоювавши золоті нагороди.

Команди 2007 року народження також завершили свої чемпіонати з медалями в Дивізіоні Б. Юнаки під керівництвом Анатолія Колота стали срібними призерами. Насправді, за весь сезон команда на майданчику програла лише один матч. Але, почала сезон з фори для суперників. Як розповідає сам головний тренер Анатолій Колот, що з різних причин не вдалося виїхати на перший тур до Маріуполя, за що команда отримала три поразки з технічним результатом (нагадаємо, що за поразку в баскетболі команді в турнірній таблиці дається одне очко, а за неявку на матч – 0), тож, саме через такий неприємний початок сезону команда задовольнилася лише сріблом. Анатолій Колот каже, що до Маріуполя команді треба було добиратися майже дві доби. Спершу їхати до Львова, потім вісім годин чекати прямого потяга до місця призначення, який їде 29 годин, потім чотири дні матчів і аналогічна дорога додому. Саме батьки юних дітей переконали тренера пожертвувати результатом, і вирішили, що для таких подорожей їх діти ще занадто малі. Щодо дівочат, то друге місце команда отримала поступившись чемпіону лише за додатковими показниками, маючи рівну кількість перемог та поразок. Сергій Шемосюк каже, що на підготовку та результати команди вплинула і зміна тренера посеред чемпіонату, тим не менше в активі юних баскетболісток 9 перемог і лише 1 поразка. Але вже на наступний сезон на основі цієї команди буде створена своєрідна Збірна області, до якої, окрім рівнянок, долучаться найкращі юні баскетболістки зі Здолбунова, Вараша та інших спортшкіл регіону.

З бронзою Дивізіону А завершили сезон дівчата 2006 року народження під керівництвом В’ячеслава Ковалевського. Сам тренер каже, що команду в прямому сенсі “зняли з потяга” у Здолбунові, коли та вже вирушила на черговий тур чемпіонату, тож невідомо, яка була б підсумкова таблиця, аби команди дограли увесь сезон. Щодо юнаків, то під керівництвом Ігоря Кисліцина в підсумковій турнірній таблиці стали шостими з 24 команд. В цій віковій групі боротьба за медалі була найзапеклішою, і щоб рівнянам піднятися з шостого аж на друге місце, команді не вистачило лише однієї перемоги. Тож, якою б була підсумкова турнірна таблиця, аби чемпіонат відбувся повністю, ми вже ніколи не дізнаємось…

Юнаки 2005 року народження турнірними здобутками, нажаль, похвалитися не можуть. Весь сезон команда переживала за свого тренера Олега Максютинського, який боровся з важкою хворобою. Це вплинуло, як на бойовий дух хлопців, так і їх результати, хоч минулоріч ця команда і була серед призерів у своїй віковій групі. Незважаючи на “змазаний” сезон, Сергій Степанович Шемосюк запевняє, що гравці виросли в своїй спортивній майстерності, і в новому чемпіонаті ВЮБЛ у своїй віковій категорії доведуть це своїми результатами.

Дівоча команда складена з гравчинь 2004 року народження під керівництвом Юлії Коптельової не змогла показати результат, адже вирішальні тури так і не були зіграні. Як розповів Сергій Шемосюк, що ФБУ об’єднала команди 2003 та 2004 років народження, і, після турів “регулярного чемпіонату” мали відбутися окремі “Фінальні турніри” по кожному “року” окремо, і тоді визначити чемпіонів та призерів змагань в окремих вікових групах. Сергій Шемосюк запевняє, що за потенціалом, рівнянки просто зобов’язані були боротися за золото.

Тож, за підсумками сезону ВЮБЛ, команди рівненської ОСДЮСШОР здобули два золота та стільки ж срібла дивізіону Б, одну бронзу Дивізіону А, а ще три команди мають повернути свій авторитет на баскетбольній мапі України в наступному сезоні.

Сергій Шемосюк запевняє, що рівненська ОСДЮСШОР як була так і залишається провідним центром виховання баскетболістів не лише в області, але й в державі. Оцінкою роботи спортшколи є те, що багато учнів стабільно є гравцями Збірних України усіх вікових груп, а найголовніше, що команди БК “Рівне” майже на 100% складені з вихованців ОСДЮСШОР. Наша спільна стратегія розвитку баскетболу, до втілення в життя якої докладає всіх зусиль президент БК “Рівне” Сергій Ліщук, – побудови «піраміди», до якої входять дитячі, юнацькі, студентські, аматорські колективи, а також баскетбол 3х3, де вершиною є саме дорослі професійні команди, в яких гратють найкращі вихованці Рівненського баскетболу вже працює. І результати БК “Рівне” лише доводять, що ми на правильному шляху, і це надихає тренерів повністю віддаватися своїй роботі, а юним нашим учням та ученицям прагнути до вершин професійного баскетболу! МИ Є РІВНЕ!